Arconissa kiskoja ja heikko Cairn

Tapahtumaraportti englanniksi: https://ropeblogi.wordpress.com/2023/06/26/arcon-23/

Arcon on Norjan suurin roolipelitapahtuma, mutta se on silti aika pieni. Raporttia kaikista pelatuista peleistรค voi katsella tuolta blogini puolelta. Nostan esille pari asiaa tรคssรค. Muistakin voi jutella, blogissani tai tรคssรค.

Tsuku tsuku lรคhdetรครคn

(Otsikko on viittaus tรคhรคn lastenlauluun: https://www.youtube.com/watch?v=uCjp2e7hPhA .)

Draker og demoner (Lohikรครคrmeitรค ja paholaisia) on Fria ligan -kustantamon pelin norjankielinen versio. Dragonbane englanniksi, uskoisin. Pelinjohtaja peluuttaa hyvin kirjallisella ja melko kiskotetulla tavalla; ei niin, ettรค hahmot eivรคt voisi tehdรค monia asioita, vaan niin, ettรค on selkeรค suunta, johon mennรค, joten miksi tehdรค jotain muuta?

Minรค ilmeisesti kerrankin, ja ensimmรคistรค kertaa, onnistuin lukemaan tรคmรคn asioiden laidan ja pelaamaan silti onnistuneesti. Hahmoja tuotiin esiin, tarinaa seurattiin, kuunneltiin kivan pelinjohtajasedรคn esiintymistรค ja pelattiin yhteen muiden pelaajien kanssa. Hahmot olivat jokseenkin arkkityyppisiรค, mikรค lienee hyvรค ajatus, jos haluaa pelaajat saada huomioimaan toistensa hahmot, kun hahmot vielรค ovat valmiiksi tehtyjรค. Auttanee myรถs kiskotuksessa.

Minun metsรคtรคjรคttรคreni oli luonteensa mukaisesti innoissaan asioista kun ne menivรคt hyvin, murtunut kun ne eivรคt, neuvotteli muiden vรคlistรค riitaa, jne. Vรคhรคn erรคilyfiilistelyรค vรคliin. Muut pelaajat vastaavasti, ja myรถs hahmojen vรคlistรค kanssakรคymistรค esiintyi. Tรคmรค kaikki oli yllรคttรคvรคn mukavaa, rentoa puuhaa, koska eihรคn tรคssรค panoksia ollut.

Kyseessรค ei siis ollut aito yhteinen luominen siinรค vahvassa mielessรค, ettรค peli olisi pรครคtynyt ennakoimattomiin tilanteisiin tai asetelmiin. Toki hahmojen vรคlinen yhteispeli oli alun jรคlkeen ennakoimatonta. Sitรค sopii miettiรค, ettรค liekรถ pelin pihvi juurikin hahmojen vรคlisessรค vaarattomassa pelaamisessa, tarinan antaessa tรคlle raamit? Olin loppupelistรค sen verran vรคsynyt, etten tรคstรค pelistรค vedรค sen enempรครค johtopรครคtรถksiรค.

Tรคllainen vaaraton pelaaminen ilman panoksia vaikuttaa hรคmmentรคvรคn yleiseltรค. Ehkรคpรค roolipelikulttuuri tarvitsee sitรค varten parempia tyรถkaluja kuin tarinankertojasedรคn ja ratakiskot.

Kivirรถykkiรถn alta ei pรครคsty pois

Cairn on uuden aallon OSR-peli. Tai NSR. Saapi valita lyhenteensรค. Se on Into the odd -pelin perillinen. Hyรถkkรคykset tekevรคt vahinkoa ilman erillistรค osumaheittoa ja muuten noppailu on n20 alle ominaisuuden. Tavaroita saa mukaansa tietyn, pienen mรครคrรคn ja jokainen esine vie tavaratilaa yhden tai kaksi paikkaa, jos on iso. Hahmonkehitys ja peli yleensรคkรครคn ei kรคytรค kokemuspisteitรค, vaan haavoittumisen kautta tulevia arpia.

Peli oli hรคmmentรคvรค kokemus. Ensin tehtiin hahmoja, jossa noppailtiin paljon asioita satunnaisesti. Kรคvi ilmi, ettรค hahmoni on (entinen) seppรค, nainen, kooltaan tornimainen, tatuoitu, pukeutunut muinaisiin vaatteisiin (hyvรคssรค mielessรค) ja puhuu muodollisesti. Ja tรคhรคn pรครคlle ominaisuudet ja aloitusesineitรค, joita en ala tรคssรค luettelemaan.

Tรคstรค suurin osa on tรคysin epรคoleellista seikkailemisen kannalta. Ei se myรถskรครคn jรคrkyttรคvรคn innostavaa ollut.

No, hahmonluonnin jรคlkeen kysyin sitten, ettรค saadaanko me nyt sitten huhut, jotka pelinjohtaja oli maininnut. Tรคmรคnhรคn voisi roolipelata, sanoo pelinjohtaja. Sitten tulee hassua รครคninรคyttelyรค, hassu sivuhahmo, majatalo, jonkun tavaroista lรถytyvรคn saippuapalan kรคyttรถ ja irtovitsejรค.

Sitten pรครคsemme lopulta seikkailuun, joka koostuu irtonaisista kohtauksista, joissa jokaisessa pitรครค saada kรคsiinsรค taikaesine, ja kun kaikki on saatu, niin suurvelho sanoo ettรค kiitos nรคytรถksestรค, ottakaahan palkkio ja menkรครค pois.

Majatalossa touhuaminen ja seikkailu eivรคt oleellisesti liittyneet mitenkรครคn toisiinsa. Hahmojen outojen piirteiden kokoelma ei myรถskรครคn kรคytรคnnรถssรค vaikuttanut seikkailuosuuteen.

Mitรค Cairn edes yrittรครค tehdรค pelinรค?